Be-You-Ty

Stop! Berhenti rosakkan kulit dengan skincare routine korang

Oleh  | 

PERNAH tak korang nak maintain skincare routine tapi terlalu banyak product yang perlu dapatkan? Banyak yang sis tengok kebelakangan ni bagi skincare routine nak dapatkan glass skin effect tu. Pada sis, kalau korang yang mampu and rajin tu memang tak ada masalah.

Tapi to those yang tak ada masa dan memang nak saving duit untuk other priority tu sendu la sikit kan nak maintain. So no worries guys, sis got your back!

So today sis nak share dengan korang skincare routine yang natural dan tak menggunakan banyak bahan kimia pada kulit kita.

Ambil tahu jenis kulit

  So first thing, korang kena tahu dan faham kulit korang jenis macam mana baru lah korang tahu apa yang kulit korang perlukan. Jenis atau kategori kulit mempunyai beberapa perbezaan. Sebagai contoh, ada diantara korang yang jenis kulit berminyak dan ada yang jenis kering dan sebagainya.

Foto: Unsplash

Keperluan kulit 

For this part, korang boleh pastikan apa keperluan kulit korang. For example, bila korang tahu kulit korang jenis yang cepat kering atau berminyak, at least korang boleh amalkan petua-petua yang sesuai.

By petua yang sis maksudkan tu korang boleh guna bahan-bahan semula jadi seperti tomato untuk memutihkan kulit dan lidah buaya untuk melembapkan kulit.

Substitute produk dengan bahan alam semula jadi

Sis suggestkan korang,untuk tukar produk skincare korang dengan benda-benda natural. Seperti scrub tea untuk buang sel-sel kulit mati,dan lemon juice sebagai moisturizer. More than that, korang boleh jugak tukar korang punya pimple treatment cream kepada penggunaan bawang putih.

Sebenarnya banyak lagi yang korang boleh tukar dan amalkan. Yes penggunaan bahan-bahan semula jadi ni hasilnya sedikit lambat tapi berkesan dan kekal lama! Plus, healthier skin.

Bila korang amalkan banyak penggunaan bahan alam semula jadi, risiko untuk mendapat keradangan kulit amat sukar. Why ? because it pampers our skin dan tidak ada bahan chemical langsung. Bukan itu sahaja, korang jugak boleh jimatkan duit daripada kena keep on beli remaining product regularly kan?

Speaking of pengurangan bahan kimia terhadap kulit, baru-baru ni Swissline ada launch produk baru  yang bertujuan khas untuk membaiki kulit kita secara semula jadi. Sis dengar cerita, produk baru ni boleh bagi kita banyak kelebihan. Antaranya, menggantikan semula fungsi-fungsi toner,membuang sel-sel kulit mati,mengekalkan kelembapan kulit dan macam-macam lagi.

Korang tahu tak produk baru ni jugak bebas paraben, bebas alergen dan bebas dari kekejaman bahan chemical towards kulit kita? Go check it out!

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my