Diri Dhia

5 faktor kenapa darah tinggi semakin meingkat dalam golongan muda

Oleh  | 

DULU kita sering dengar penyakit darah tinggi ni sering menyerang orang yang lebih berusia. Pelbagai faktor yang boleh menjadi punca dan oleh sebab itu, banyak juga segi yang patut kita lihat.

Mungkin juga disebabkan permakanan yang terhad juga menjadi punca kenapa penyakit ini sering menyerang orang yang lebih berumur. Tapi korang tahu tak di zaman moden ini semakin ramai yang mengalami penyakit darah tinggi ini.

Sis prihatin terhadap kesihatan korang dan oleh sebab itu sis nak kongsikan dekat kroang 5 faktor yang boleh korang elakkan.

Genetik

Dalam faktor ini, hypetension meningkat di kalangan muda juga jika ada keturunan dalam keluarga yang pernah mengalaminyaBagi golngan muda yang tidak mempunyai masalah kesihatan atau kesihatan yang normal, yang mengamalkan gaya hidup sihat tiada penjelasan lain selain daripada genetik sendiri.

Obesiti

Masalah kegemukkan juga menjadi punca mengapa penyakit ini menyerang. Faktor permakanan yang tidak sihat dalam kalangan masyarakat muda telah meletakkan risiko yang tinggi pada kita. Oleh sebab itu, galakan bersenam yang cukup adalha wajib untuk mengatasi masalah ini.

Kekurangan fizikal aktiviti

Bersenam boleh menggalakkan perlepasan hormon yang baik dan membantu menambah baik pembuluh darah dan mengurangkan teknanan darah rendah juga. Jadi pastikan korang rajin melakukan aktiviti fizikal supaya risiko untuk korang daripada terdedah dengan hypertension berkurang.

Permakanan

Faktor permakanan juga merupakan punca mengapa hypertension boleh terjadi. Tidak kiralah korang mempunyai kesihatan yang baik atau pun tidak, jika korang tidak jaga pengambilan makanan yang sihat, korang tidak akan terkecuali daripada terkena.

Semoga artikel ini dapat membantu korang untuk lebih bersemangat untuk mengamalkan gaya hidup sihat!

Sumber:FreeMalaysiaToday

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my