Serious?!

6 Fasa COVID-19 Italy lalui sebelum darurat. Malaysia kini di fasa ke-3

Oleh  | 

HARI ini merupakan hari ke-4 pelaksanan kawalan pergerakan. Rata-rata rakyat Malaysia telah mengikuti apa yang telah disarankan oleh kerjaan.

Apa yang kita boleh lihat, Itali merupakan contoh terdekat yang kita boleh ambil sebagai panduan untuk persediaan menghadapi Covid-19. Apa yang mereka telah lalu, sedang kita lalu sekarang ini. Hingga kini Italy masih belum berjaya mengawal Virus ini.

Sumber: CNBC

Satu perkongsian yang telah di kongsikan oleh Mohd Firus Mat Saad itu dilihat mempunyai persamaan dengan apa yang sedang berlaku di tanah air. Amat khuatir sekiranya rakyat Malaysia tidak mengambil langkah berjaga-jaga, kita juga bakal menghadapi darurat.

Seorang rakyat Italy iaitu Jaso Yonowitz telah berkongsi situasi yang dilalui oleh mereka menghadapi COVID-19. Ini  6 fasa yang rakyat Italy sudah lalui.

Fasa 1

  1. Ramai orang mula tahu dan dengar mengenai penyakit berjangkit Covid-19 di Wuhan China. Tapi sebab ia berlaku di luar negara, ramai tak ambil port sebab merasakan ia tidak penting.
  2. Tiba tiba, kes pertama Covid-19 sampai ke negara. Ini adalah permulaan kepada sebuah penderitaan yang berpanjangan.
  3. Di Malaysia kes pertama dikesan pada 25 Januari 2020.
  4. Pada waktu ini, pihak berkuasa mengatakan keadaan masih terkawal dan rakyat diminta untuk tidak panik.
  5. Di luar negara, terutama di China, jumlah peningkatan tersangat banyak dan mengejutkan. Ia seperti tidak dapat dikawal.
  6. Tapi di negara kita, bilangan kes semakin bertambah. Kebanyakkan kes datang dari luar negara iaitu China.
  7. Atas sebab ekonomi, pihak kerajaan pada waktu itu masih tidak mahu menutup pelancong yang datang dari China.
  8. Ia situasi yang sama dihadapi oleh Italy pada peringkat awal. Kita dah lalui fasa ini.

Sumber: BERNAMA
Fasa 2
  1. Jumlah pesakit semakin meningkat. Makin ramai pelancong yang datang ke negara telah pun mendapat jangkitan Covid-19 dari negara asal. Cuma kesan dirasai ketika melancong.
  2. . Ada juga rakyat Malaysia yang ke luar negara dan terkena jangkitan di luar negara membawa balik virus itu ke Malaysia tanpa sedar.
  3. Pada stage ini, ada Menteri yang bijak mengatakan “Covid-19 tidak memberi kesan ekonomi terhadap Malaysia”.
  4. Disebabkan Covid-19 penyakit berjangkit, pihak kerajaan mula menjejaki mereka yang pernah ada ‘contact’ dengan pesakit yang sudah disahkan. Mereka yang ada ‘contact’ diminta untuk membuat pemeriksaan.
  5. Dalam masa yang sangat cepat, penyakit mula berjangkit kepada rakyat tempatan.
  6. Waktu ini, pihak berkuasa mula mengarahkan Self Quarantine terhadap mereka yang close contact dengan pesakit.
  7. Syarikat yang staf mereka didapati positif mula ‘menutup’ bangunan dan meminta staf bekerja dari rumah untuk kerja kerja pembersihan.
  8. Makin ramai pelancong dari China yang datang ke negara disahkan positif. Kerajaan terpaksa buat keputusan untuk ‘tidak menerima kapal terbang dari Wuhan dan bandar yang terjejas teruk dengan Covid-19 dari China.” Atas dasar ekonomi, pelancong dari tempat lain di China masih boleh datang ke Malaysia.
  9. Waktu ini, peringatan demi peringatan diberikan kepada rakyat Malaysia.
  10. Tapi, hidup berjalan seperti biasa. Meeting berjalan seperti biasa. Kedai semua di buka seperti biasa. Kerja seperti biasa.
  11. Namun, bilangan pesakit semakin bertambah.
  12. Fasa ini lebih kurang sama yang dilakukan oleh kerajaan Itali dan kerajaan Malaysia. Fasa ini juga telah kita lalui.

Sumber: Brookings

Fasa 3

  1. Tiba tiba jumlah peningkatan pesakit meningkat mendadak. Kes sudah berjangkit dikalangan penduduk tempatan. Malaysia sekarang berada di Fasa Ketiga ini.
  2. Hospital semakin dipenuhi dengan pesakit dan juga mereka yang dikuarantin. Pemeriksaan Covid-19 terpaksa di lakukan ke atas ribuan suspek.
  3. Pihak pegawai kesihatan mula keletihan kerana terpaksa bekerja lebih masa dan merawat pesakit dengan pakaian keselamatan yang kurang selesa.
  4. Negara mula mencatatkan kematian atas kes terdahulu.
  5. Di Italy, Covid 19 hanya serius di 1/4 dari keseluruhan bandar bandar utama sahaja. Untuk itu, pada peringkat awal kerajaan menyisytiharkan penutupan sekolah, komuniti dan tempat kerja di 4 bandar utama ini.
  6. Waktu ini, restoran, kerja kerja penting masih dibuka seperti biasa.
  7. Sewaktu pengisytiharan KAWALAN PERGERAKAN di bandar bandar ini, hampir 10,000 rakyat Italy di Kawasan yang dijangkiti penyakit ini telah ‘pulang’ ke kampung halaman untuk bertemu dengan keluarga mereka di bandar bandar yang kurang dijangkiti penyakit.
  8. Ini kesilapan besar yang dilakukan oleh rakyat Itali. Mereka telah keluar dari tempat wabak dan menjadi punca untuk tersebar penyakit di tempat lain.
  9. Arahan pihak kerajaan untuk kekal di rumah masing masing diabaikan. Sebaliknya mereka ‘balik’ kampung dan ‘lari’ dari tempat wabak.
  10. Ketika ini, di media social, di televisyen, di whatsapp, ramai orang berkongsi mengenai Covid-19 ini. Semua orang baca, tapi tak ramai yang ambil serius.
  11. Situasi di Italy, sama seperti yang berlaku di Malaysia. Kerajaan melalui MKN memutuskan untuk Kawalan Pergerakan bermula 18 March – 31 March 2020. Tempoh kawalan selama 14 hari. Matlamat kerajaan adalah untuk memastikan orang ramai kekal di dalam rumah dan mengurangkan aktitivi berkumpul dan berjumpa dengan orang lain. Semua masjd dan surau serta rumah ibadah ditutup sepanjang tempoh ini.
  12. Namun, apa yang berlaku malam tadi amat menyakitkan. Kita mengulangi kesilapan yang dilakukan oleh Itali. Kesilapan terbesar mereka kita lakukan.
  13. Malam tadi, ramai penduduk di Kuala Lumpur pulang ke kampung halaman masing masing untuk ‘bercuti’ dengan keluarga di kampung. Anda boleh tengok, di lebuh raya menuju ke Kelantan di Gombak, plaza tol sesak teruk. Di TBS para pelajar berpusu pusu balik ke kampung setelah mendapat arahan dari pihak atasan untuk mengosongkan asrama. Di KL Sentral keretapi ke semua arah penuh. Di lebuh raya utara selatan malam tadi jammm. Belum dikira di balai polis malam tadi penuh disebabkan rakyat nak mohon untuk travel keluar daerah.
  14. Tanpa kita sedar, mereka yang tinggal di Kuala Lumpur yang mempunyai rekod pesakit yang tinggi di sana telah balik ke kampung halaman masing masing di seluruh negara.
  15. Bayangkan, betapa tinggi risiko sedang dihadapi oleh ibu bapa dan sedara mara di kampung yang masih sihat.
  16. Malaysia sekarang berada di fasa ini. Lebih kurang 2 minggu lepas, Itali berada di fasa ini.

Sumber: NST

Fasa 4

  1. Di Itali, pada fasa ini. Peningkatan kes baru meningkat ribuan kes setiap hari. Keadaan semakin tidak terkawal.
  2. Semua sekolah dan university di seluruh Itali diperintah tutup.
  3. Di hospital, bilangan doctor dan nurse tidak mencukupi. Mereka terpaksa memanggil doktor-doktor yang telah pencen untuk membantu. Tidak kurang, mereka memanggil pelajar jurusan perubatan dan nursing di tahun akhir untuk membantu di lapangan.
  4. Mereka bekerja tanpa mengira shift. Ada yang bekerja lebih dari 24 jam kerana kekurangan kaki tangan dan bilangan pesakit yang bertambah.
  5. Ada diantara mereka yang memakai pampers di dalam pakaian mereka. Mereka tiada masa untuk ke tandas sebab setiap kali dibuka pakaian keselamatan itu, merekta terdedah dengan virus ke badan mereka.
  6. Itali sudah sampai ke fasa ini.

Sumber: CNA

Fasa 5

  1. Ingat 10,000 rakyat Itali yang ‘melarikan’ diri ke kampung halaman masing masing untuk bercuti dengan keluarga. Nak jumpa ibu bapa mereka.
  2. Kesan mula terasa. Seperti ada satu gelombang yang besar. Selepas 10 hari mereka sampai di kampung halaman, virus Covid 19 tersebar secara meluas di seluruh Italy. Ibu bapa mereka mula dijangkiti virus ini. Contact yang mereka buat di kampung juga turut terlibat. Rakan-rakan yang mereka jumpa di kampung mula sakit.
  3. Kes meningkat lagi sekali secara mendadak.
  4. Sudah ada doktor dan nurse yang terjangkit dengan virus ini.
  5. Hospital sudah penuh. Mereka terpaksa merawat pesakit di gudang, di stor dan di khemah.
  6. Bilangan pesakit yang kronik terutama dari kalangan warga emas mula mengalami masalah pneumonia. Mereka perlukan bantuan pernafasan. Tapi bilangan tangki oksigen tidak mencukupi. Doktor terpaksa memilih, siapa yang perlu diselamatkan dan siapa yang akan mati. Keutamaan diberi kepada mereka yang mempunyai peluang rawatan yang tinggi untuk baik. Mereka yang sakit teruk, terpaksa dibiarkan mati.
  7. Para doktor dan nurse yang keletihan mula buat video memohon rakyat untuk betul betul lockdown di rumah.
  8. Di Malaysia, jikalau yang balik kampung malam tadi mula menjadi penyebar Covid-19, kesan akan mula dirasai pada 1 April nanti.
  9. Pada fasa ini, masalah di Itali masih belum selesai.

Sumber: AA

Fasa 6

  1. Peningkatan kes baru di seluruh negara meningkat mendadak. 3 hari terakhir, jumlah kes baru melebihi 3000 kes setiap hari.
  2. Akhirnya, 12 March lepas, kerajaan Italy mengarahkan TOTAL LOCKDOWN DI SELURUH NEGARA.
  3. Mana mana individu yang keluar rumah perlu ada sijil untuk keluar dengan tujuan yang strict.
  4. Siapa yang didapati salah, keluar dari rumah tanpa alasan yang kukuh di denda sebanyak 206 EURO.
  5. Hanya dibenarkan keluar untuk beli makanan atau ke ke hospital sahaja.
  6. Selepas perintah berkurang ni dimulakan, kini baru Total Isolation Berjaya dilakukan di seluruh Italy. Mereka yang sakit tidak akan menyebarkan penyakit ke luar. Tapi, kesan penurunan hanya akan dapat di lihat selepa 14 hari.
  7. Sebab itu, sekarang new case setiap hari adalah 3000. Ia kesan daripada SIKAP RAKYAT ITALI terdahulu yang tak serius mengikuti peraturan yang kerajaan arahkan.
  8. Jika di lihat di China, new case setiap hari dah turun secara mendadak. Ini disebabkan kerajaan China sudah mengeluarkan perintah LOCKDOWN secara tegas.

Sumber: CNA

Ini pesanan dari Mohd Firus Mat Saad, elak terkena jangkitan Corona Virus ni sekarang. Sebab kalau kita kena sekarang, lagi 14 hari baru nak rasa kesannya. Waktu tu, Hospital dah penuh. Tak ada tempat dah untuk kita. So, berhati hatilah”. Berdoalah sama sama, solat hajat, solat taubat, minta Allah mudahkan urusan kita.

Sumber: SAYS

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my