Serious?!

COVID-19: ‘Nak bagi resepi’ Alasan melanggar PKP

Oleh  | 

BARU-BARU ini lima individu ditahan kerana telah melanggar Perintah Kawalan Pergerakan melalui dua tangkapan yang di kawasan pentadbiran persekutuan semalam.

Kesemua pelaku yang ditahab adalah mereka yang berusia 18 sehingga 34 tahun dan telah direman di Ibu Pejabat Polis Daerah Putrajaya.

Selain dari itu, Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Rosly Hasaan menyatakkan kes pertama membabitkan dua lelaki telah dikesan melakukan kesalahan dalam sebuah  Sekatan Jalan Raya (SJR) Lebuh Sentosa.

Foto:headtopics.com

Disamping itu, Asisten Komisioner tersebut turut menyatakan dua lelaki yang ditahan tidak memberikan alasan yang tidak munasabah.

Alasan yang diberikan adalah bertujuan mahu memberikan resepi masakan di rumah rakan ketika mereka ditahan oleh pihak berkuasa.

Dalam pada masa yang sama, tangkapan kedua telah membaitkan tiga pelajar universiti antarabangsa swasta dengan masing-masing wanita warga asing dan dua lelaki berasal dari Kenya dan Sudan.

 

via GIPHY

Ketiga-tiga pelajar gagal mengemukakan dokumen perjalanan diri yang asal malah hanya memberikan salinan dan memberikan alasan yang tidak munasabah dimana mahu mengambil wang dan telah pun di arah untuk berpatah balik.

Kesemua pelajar itu telah ditahan di bawah Akta Imegresen 1959/63 akibat gagal memaparkan dokumen perjalanan yang sah dan melanggar arahan Perintah Kawalan Pergerakan.

Sumber:Berita Harian

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my