Serious?!

Fakta! Uji ingatan korang dengan sejarah kemerdekaan

Oleh  | 

SETIAP kali merdeka masih ramai lagi yang tak terfikir nak ambik tahu mengenai fakta kemerdeka. Korang tahu tak nak capai kemerdekaan bagi sesebuah negara itu bukan lah sesuatu yang mudah. Ia makan bertahun tau. Korang bayangkanlah saat-saat nak capai kemerdeka yang first time tu. Fuh! Sis nak kongsikan dengan korang beberapa fakta yang pasti buat korang teringat kembali. Mungkin ada yang buka buku sejarah balik?

1.Tahu tak masa Tunku Abdul Rahman pulang dari London selepas berunding, lebih dari dua ribu yang datang sambut kepulangan beliau. Semua dari negeri dan bangsa yang berbeza dari seluruh Malaysia.

2.Korang tahu tak negara kita terbentuk sebagai satu persekutuan pada 16 September. They called it, Hari Malaysia dan 31 Ogos adalah Declaration Day atau hari Pengisytirahan Merdeka yang dilaungkan sebanyak 7 kali, berserta 101 das tembakan. Wow!

3.Ramai tidak tahu, bila tarikh pengisytirahan rasmi merdeka dan tarikh tu sebenarnya ada makna tau! Tarikh 31 Ogos 1957 dalam Bahasa arab bererti ‘Good Year Has Come To Use’ gitu, Kelas !

4.Paperworks untuk Merdeka ditulis dalam tiga Bahasa tau! which is , Bahasa Melayu, Jawi dan Inggeris.

5. Lagu Negaraku mempunyai persamaan yang ketara dengan lagu yang berjudul Mamula Moon yang membawakan tema klasik Hawaii.

Kalau ikutkan banyak lagi perkara-perkara menarik yang jadi semasa zaman kemerdekaan ni. Dah baca jangan lupa share dekat kawan-kawan yang lain okay? Biar merdeka tahun ni extra meaning sikit.

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my