Kolaborasi

Hai bakal jutawan muda! Nah 5 idea bisnes kecil yang boleh korang buat

Oleh  | 

GADIS-GADIS di luar sana, sis nak tanya ni masih mencari kerja lagi ke tu? Apa kata korang rehat sebentar dari menghantar resume tu. Bukan sis tak support korang untuk cari kerja, kadang-kadang korang kena cabar diri untuk buat sesuatu yang luar daripada forte korang. Jom mulakan langkah pertama untuk membina empayar korang sendiri!

Sis tahu ramai anak muda zaman moden terutamanya Gen Y boleh membina empayar sendiri. Guys, korang boleh start perniagaan kecil-kecilan dulu. Walupun kecil-kecilan ia pasti akan membawa ganjaran jika dilakukan dengan usaha yang maksima. Janganlah serabutkan pikiran korang dengan perniagaan skop yang besar.  Meh sis nak kongsi 5 perniagaan kecil-kecilan yang korang boleh mulakan.

Service Make Up 

Korang tahu tak servis make up ni sebenarnya laris tau! Sebab bukan semua reti make up cantik-cantik untuk special occasions. Sis sure ada antara korang yang tangan berseni. So, gunakan kelebihan itu!

via GIPHY

 Servis editing/photography

Ikutkan zaman moden ni, nak upload gambar dekat Instagram pun ada yang siap edit guna apps bagai, nikan lagi video! Kepada korang yang ada skill-skill ni jangan bazirkan bakat tu. Make some money out of it!

 Jual tudung

Girls! bisnes jual tudung ni adalah satu bisnes yang evergreen tau. Haa ramai yang suka berfesyen sekarang ni dan dengan pelbagai jenis tudung dah direka. So ini peluang korang untuk start buat bisnes.

Attention Bakeries!

Yang pandai baking tu pun jangan bazirkan bakat yang ada! Ramai orang dekat Malaysia ni sweet tooth tau, dan sis rasa paling okay dan senang nak tarik customer dengan chocolate chip cookies!

via GIPHY

Preloved items

Okay guys,ni modal paling senang untuk korang buat bisnes. Kalau nak bisnes korang berkembang, korang kena market kaw-kaw dulu!

Before korang spend masa dan duit untuk marketing bisnes tu, the first step korang kena pay attention is, korang kena buat research tentang bisnes apa yang korang nak buat. Jangan main taram je sis, takut belum apa-apa nanti dah rugi. Haa, so korang kena tahu dulu bisnes apa nak buat. Sesuai ke tidak, siapa target korang dan macam-macam lagi.

Bila perniagaan dah jalan, keuntungan pun dah mula nampak sikit-siki, ha! Korang pun boleh lebarkan sayap dengan perniagaan digital pula. Berita baik untuk korang semua! Sertai kami di RIPPLE ENGAGE SEMINAR EXPO dan daftar sekarang guys!

Bukan apa, korang kena keep up dengan market dunia sekarang ni yang semuanya kena selari dengan revolusi industri 4.0 yang menyebabkan semua benda akan menggunakan digital. Kalau korang tak buat buat benda yang sama, ready la nak tengok bisnes korang tak boleh bertahan dalam jangka masa yang panjang.

Psstt, jangan down dulu. Ini berita baik sis nak bagitahu sebab kami di Ripple boleh bantu korang! Pendaftaran percuma je uolls siapa ada diskaun 60% lagi. Mana nak dapat pakej macam ni? RIPPLE ENGAGE SEMINAR EXPO adalah penyelesaian pemasaran bagi mengembangkan perniagaan korang. Tunggu apa lagi? cepat jumpa kami di:

Venue: THE MAJESTIC HOTEL (KUALA LUMPUR)

Date: 23 September 2019 -27 September 2019

Lock these important details! Barulah perniagaan korang berkembang dengan cepat! Dah berjaya jangan lupa sis tau!

via GIPHY

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my