Dhiaventure

Iceland negara paling unik kerana tidak mempunyai 5 perkara ini

Oleh  | 

SERINGKALI kita memikir tentang sebuah negara yang besar pasti mempunyai kepelbagaian makanan, pemandangan, barangan, kraf, aktiviti dan sebagainya.

Iceland merupakan sebuah negara yang mempunyai pemandangan alam semula jadi yang cukup luas dan cantik. Penduduk di sana juga dianggarkan seramai 1/5 sahaja.

Iceland nmempunyai fakta yang menarik dan berbeza berbanding negara kita di Malaysia. Korang tahu tak, ada beberapa perkara yang kita ingat ada di semua Negara. Tetapi di Iceland sebenarnya tak ada pun.

Reptilia

Di Iceland tidak mempunyai haiwan spesis reptilia. Ini disebabkan suhu yang tidak sesuai untuk  spesis tersebut untuk hidup.

via GIPHY

Baca juga: Jangan tinggal barang ini kalau nak travel! 

Bebas nyamuk

Di sebabkan cuaca dan suhu yang sejuk, nyamuk tidak boleh hidup dan membiak secara normal. Jadi buat korang yang tak suka kena gigit dengan nyamuk boleh lah kumpul duit dan berpindah ke Iceland.

via GIPHY

Train

Pengangkutan awam di sana hanya lah bas sahaja dan kereta api tidak wujud mahupun di atas atau bawah tanah. Jadi pengankutan awam di sana terhad kepada bas sahaja.

via GIPHY

Baca juga: Ini Negara yang korang wajib jaga pertuturan

Mekdi

Kalau di Malaysia, restoran McDonald memang banyak dan senang je nak jumpa. Tapi di Iceland tidak wujud restoran McDonald. Oleh sebab itu, mereka lebih gemar memilih cara permakanan yang lebih sihat.

via GIPHY

Kelab Tarian

Kerajaan Iceland mengharam sekeras-kerasnya kelab tarian eksotik sehingga negara mereka digelar negara paling menegakkan hak kaum wanita di dunia! Cayalah!

via GIPHY

Lepas ni kalau nak pergi Iceland, korang kena tahu sedikit sebanyak tentang negaranya. Baru la seronok nak berjalan!

 

 

Sedang mencari tiket bus atau tiket keratapi atau tiket feri untuk mengembara? Apa kata korang pergi ke BOOK A WAY. Alamak tak jadi nak travel date yang korang dah booking? Jangan risau sebab free cancellation guys!

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my