Serious?!

Ini caranya memohon bantuan BPN

Oleh  | 

BARU-BARU ini Perdana Menteri ini kita ada menyatakan bantuan yang disalurkan kepada rakyat dan mengikut kepada Pakej Ransangan Ekonomi Prithatin Rakyat atau PRIHATIN yang bernilai RM 250 bilion pada 27 Mac 2020.

Di samping itu,mesti ramai yang masih lagi tidak jelas akan macam mana nak menerima bantuan itu secara sah kan? Biar sis bantu anda sebagai golongan rakyat yang layak.

Bantuan Prihatin Nasional adalah bantuan yang diperuntukkan untuk kerajaan dalam Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat. Sebelum itu anda semua boleh melihat terlebih dahulu kriteria kelayakan yang ada.Foto:gengborak.com

Di samping itu, bagi sesiapa yang belum pernah mendaftar boleh membuat permohonan baru yang bermula pada 1 April 2020 menerusi laman sesawang rasmi Lembaga Hasil Dalam Negara Malaysia di SINI

Kalau ada sebarang pertanyaan boleh hubungi pihak Kementerian atau LHDNM melalui nombor-nombor yang tertera.

Foto:http:gengborak.com

Dalam pada masa yang sama, Kementerian juga mahu rakyat berhati-hati dengan golongan penipu scammers yang sudah tentu akan mengambil peluang untuk menipu orang ramai.

Pastikan anda semua merujuk kepada sumber-sumber yang sah dan elakkan memberi maklumat kepada mana-mana pihak ketiga.

Pastikan anda semua memahami tafsiran B40, M40 dan T20 seperti yang terdapat dalam info gambaran dibawah.

Foto:gengborak.com

Anda semua boleh membuat semakan status di portal rasmi berikut

Dan kepada mereka yang tidak tersenarai boleh membuat permohonan baru mulai 1 April 2020 dan jika diluluskan bayaran akan bermula pada Mei 2020. Bagi pelajar yang berstatus sepenuh masa dan tidak layak Bantuan Prihatin  Nasional B40 dan M40.

 

Sumber:Gengborak

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my