Dhia Glam

Kenapa wanita kelas atasan bawa ‘handbag’ dengan tangan kiri?

Oleh  | 

SEBUT sahaja beg tangan, memang ia adalah benda paling penting sebagai pelengkap outfit of the day.

Tidak ketinggalan juga, beg merupakan antara barangan penting bagi wanita golongan bangsawan seperti Meghan  Markle dan Kate Middleton.

Kalau kita lihat betul-betul, memang kedua-dua wanita bangsawan itu selalu menjinjing beg dengan tangan kiri. Kalau pun betul Kate dan Meghan hanya mengikut protokol yang ditetapkan kerajaan, tapi apakah alasannya?

Menurut pakar protokol kerajaan bernama Myka Meier, ada sebab tertentu mengapa mereka menggunakan tangan kiri.


“Ketika menghadiri sebuah majlis, mereka akan memegang beg di tangan kiri agar tangan kanannya bebas bersalaman, menyapa dan terbuka bertemu khalayak umum. Bukan sahaja wanita bangsawan, Putera Charles juga turut melakukan hal serupa,” ujarnya.

Selain itu, terdapat beberapa lagi maksud tersembunyi atau isyarat rahsia yang tidak diketahui ramai. Sebagai contoh, Ratu Elizabeth menggunakan beg tangan sebagai ‘hint’ berinteraksi dengan pegawainya.

Contohnya semasa di dalam majlis, jika ratu ingin mengakhiri ucapannya, dia akan mengalihkan beg tangannya ke arah  lain.

Jika Ratu Elizabeth ingin beredar setelah makan malam, dia hanya perlu meletakkan beg tangannya di atas meja makan.

Ia adalah signal tidak langsung kepada pengawalnya bahawa dia ingin beredar dengan segera dan ia memang sudah diketahui oleh mereka yang berada dekat dengannya.

 

 

Sumber: Kompas

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my