Serious?!

Korang tahu tak, 5 makanan ni mengandungi punca sakit kanser?

Oleh  | 

SELALUNYA makanan-makanan  yang dikatakan menjadi punca sakit kanser ni sering kali mesti fast food dan junk food. Atau makanan yang mempunyai gula yang tinggi.

Sebenarnya korang tahu tak banyak lagi jenis makanan yang kalau koran g consume berlebihan, akan menjadi punca kepada penyakit kronik tersebut.

Sis nak kongsikan dekat korang 5 jenis makanan yang turut boleh memberi kesan kepada kesihatan tubuh badan korang.

‘Microwaved Popcorn’

Korang mesti ada tiba waktunya korang craving nak makan kudap-kudapan. Lagi-lagi bila korang tengah bosan dan sebagainya. Sebenarnya makanan ringan tu kebanyakkan mengandungi bahan kimia dan DiacetylDiacetyl adalah sejenis bahan kimia yang telah digunakan untuk memberikan rasa mentega dan rasa lain kepada produk makanan, termasuk popcorn guys!

via GIPHY

Makanan yang di gunakan dalam microwave adalah tidak bagus untuk kesihatan tubuh badan kita kerana ia dapat  menjejaskan kesuburan, kanser hati, testikal dan juga pankreas!

GMO – Genetically Modified Organism

Ada juga jenis makanan yang melibatkan organisma yang diubah suai secara genetik dan bahan kimia ini juga boleh membawa kepada tumor. Terdapat banyak makanan yang dikategorikan dalam GMO seperti contoh, jagung konvensional, kacang soya, buah-buahan yang diubah secara genetik dan daging.

via GIPHY

Terdapat banyak makanan yang dikategorikan dalam GMO seperti contoh, jagung konvensional, kacang soya, buah-buahan yang diubah secara genetik dan daging.

Daging yang diproses

Daging yang telah diproses seperti ‘bacon’ dan sosej sememangnya mengandungi bahan pengawet dan mempunyai natrium nitrat serta natrium nitrit yang kedua-duanya boleh mengakibatkan kanser usus! Cara terbaik adalah, sembelih sendiri!

via GIPHY

Cara terbaik adalah, sembelih sendiri!

Tepung halus

Ada kajian yang disebarkan oleh Journal Cancer Epidemiology, Mile Markers and Prevention, berjaya membuktikan tepung putih yang cukup halus tu boleh menyumbang kepada penyakit payudara. Bukan itu sahaja, makanan yang dihasilkan dari tepung juga boleh memberikan korang kandungan gula yang tinggi.

via GIPHY

Ikan Salmon 

Ikan salmon yang liar sememangnya sihat dan bagus untuk kita, apa yang dimaksudkan oleh sis adalah, ikan salmon yang dibela. Seorang pengarah Institut Kesihatan dan Alam Sekitar di Universiti Albany, Dr David Carpenter menyatakan ikan salmon yang dibela ini berkuang dalam vitamin D dan tercemar dengan kimia PCB, racun perosak dan antibiotik.

via GIPHY

Seorang pengarah Institut Kesihatan dan Alam Sekitar di Universiti Albany, Dr David Carpenter menyatakan ikan salmon yang dibela ini berkuang dalam vitamin D dan tercemar dengan kimia PCB, racun perosak dan antibiotik.

Selepas membaca artikel ini , sis harap korang lebih berhati-hati dengan pemilihan makanan yang korang buat lepas ni okay! Sis sayang korang sebab tu sis kongsi!

Sumber:FreeMalaysiaToday

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my