D-Life

Kereta rosak, simbol ini menyala. Apa maksudnya?

Oleh  | 

“Simbol apa yang menyala kat kereta ni?! Tolong!!!”

MESTI pernah terjadi pada korang bukan? Simbol pelik-pelik berkelip lepas tu tak tahu nak buat apa. Bawak keta je pandai tapi tak pernah nak ambil tahu simbol yang ada di dashboard tu.

Sis ni bukanlah seorang yang kedekut ilmu, jadi sis kongsikan apa maksud simbol dan apa yang korang boleh buat jika ianya menyala.

Simbol ABS atau  Anti-lock Braking System

Simbol ABS ini bermaksud korang punya cecair brake dah berkurangan. So, untuk korang fix this issue, korang boleh bawak ke bengkel yang bersesuaian dan asked the mechanic tu untuk check sistem brake korang okay ke tak.

FOTO: Kaltire

Temperature

Kalau time korang tengah drive then nampak palang putih tu berada di kawasan merah, korang cepat-cepat berhentikan kereta dan bukak bonet depan kereta. Tujuannya supaya dapat menurunkan suhu kereta korang dan kurangkan risiko kerosakkan pada kereta. Untuk memastikan suhu yang seimbang, lebih baik check coolant water level dan kalau berkurang, top it up! 

FOTO: Tips4car

Oil Engine 

Kalau simbol yang ni, maknanya minyak engine korang berkurangan. So what can u guys do, korang kena top up minyak engine yang baru dan korang punya sistem oil pressure bermasalah. So best to go and check it out!

FOTO: MF

Battery

Simbol ni bererti korang ada masalah dengan bateri kereta which is, boleh jadi bateri kereta korang dah low dan korang mempunyai masalah alternator. Sementara nak bawak kereta ke bengkel tu, best if korang tutup radio dan aircond.

FOTO: MF

 

Lepas ni kalau simbol ni berkelip dah tahukan nak buat apa? Jangan cakap sis tak kongsi ilmu okay. Jangan ambil remeh tentang isu kereta. Sebarkan ilmu ini dengan kawan-kawan korang.

 

 

 

Sumber: Twitter,Jardine Motors Group

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my