Serious?!

Kucing ubati banduan-banduan ganas?!

Oleh  | 

HARI sebelumnya sis kongsikan dekat korang tentang penjara-penjara yang paling kejam dan ganas di dunia, dimana banduan-banduan di dalamnya menjalani hukuman yang teramat lah berat. Sampaikan kalau ada yang mati pun tidak ada yang ambil kisah.

Bukan itu sahaja, ada yang dikurung buat selama-lamanya and putus habis dengan ahli keluarga dan rakan-rakan mereka,

Foto:illuminasi.com

Dahsyat betul! Semakin maju dunia kita sekarang ini, ramai yang semakin sedar akan pentingnya sikap berperikemanusiaan itu. Oleh sebab itu, hari ni sis nak kongsikan dekta korang sebuah penjara yang menggukan kucing untuk merawat dan memulihkan banduan-banduan ini.

Foto:iluminasi.com

Apa yang sis curious, berkesan ke? dan bagaimana mereka menggunakan kucing-kucing itu untuk merawat diri mereka? Pada manusia biasa, memeang kucing dapat melembutkan hati kita dan membuatkan kita rasa terubat jika mereka bersedih, stress dan kemurungan.

Pada tahun 2015, banyak kucing-kucing yang berada di pusat pelindungan kucing dan diberikan kepada banduan-banduan untuk mereka menjaganya. Dan terbukti program ini memberikan kesan positif pada banduan-banduan tersebut.

Foto:iluminasi.com

Mereka menyatakan kehadiran kucing-kucing itu dapat mengurangkan kesunyian yang dilalui oleh mereka dan membuatkan mereka lebih bersifat kemanusiaan.

Sejak banduan-banduan dalam penjara tersebut melalui program ini, mereka menjadi lebih baik dengan berusaha untuk mendapatkan pekerjaaan, menjaga kebersihan dan mematuhi peraturan! Hebat betul kehadiran kucing pada manusia ya.

 

 

Sumber:Iluminasi.com

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my