D-Life

Makanan tradisional ini cukup bagus untuk kesihatan orang muda

Oleh  | 

MEMANG ramai orang muda gemar memilih kentang dalam permakanan masing-masing. Akan tetapi jika memakan kentang yang dimasak dengan cara yang tidak sihat malah memudaratkan, apa gunanya ?

Seperti contoh, ubi keledek. Ubi keledek yang berwarna ungu ini adalah sejenis makanan yang sangat elok dan mempunyai banyak kebaikkan kepada  kesihatan kita.

Sebagai contoh, Japanese sweet potato ini mampu membantu sistem pencernaan kita menjadi lebih baik. Masalah pencernaan seperti sembelit dan kanser kolon dapat dicegah kerana kandungan serat makanan yang wujud dalam ubi yang bersaiz sederhana.

Sumber: Japanese Cooking 101

Tambahan lagi, Ubi ini mampu untuk mencegah risiko penyakit jantung kerana ia mampu melawan tahap kolesterol yang buruk pada jantung kita.

Bukan itu sahaja, ubi keledek dapat membuatkan kita lebih kuat untuk melawan penyakit dan lebih cepat sembuh jika terdapat sebarang luka. Ini disebabkan kandungan vitamin C yang ada mampu untuk melawan penyakit dan jangkitan buruk.

via GIPHY

Nak tenangkan otak korang? Ha apa kata korang ubi keledek! Kandungan magnesium yang terdapat dalam ubi keledek ini dapat menenangkan minda, mengelakkan masalah moody dan menghilangkan sakit kepala!

Tak kisah lah tua atau muda, permakanan tetap wajib dijaga!

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my