Inspirasi Dhia

Mural menyayat hati Jacinda Ardern kini siap

Oleh  | 

TIADA siapa yang boleh melupakan tragedi tembakan rambang di Christchurch yang mengorbankan puluhan orang. Ia merupakan sejarah hitam New Zealand yang pernah tersenarai sebagai antara negara paling selamat diduduki.

Apa yang menjadi bualan masyarakat dunia ialah ketokohan Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern dalam menyelesaikan konflik tersebut antaranya ialah merombak kembali akta senjata api negara itu dan turun mendengar keluhan keluarga mangsa yang terkorban.

BACA: “Kami bernasib baik,” mereka yang terselamat ceritakan detik pembunuhan tragedi Christchurch

Gambar yang diambil sewaktu Arden melawat muslim disekitar Masjid Al Noor dan Masjid Linwood dianggap sangat bermakna seterusnya memberi inspirasi kepada seorang pelukis bernama Loretta Lizzio untuk melukis mural Perdana Menteri New Zealand.

FOTO: Dailymail

Mural sebesar 75 kaki itu menunjukkan Ardern memakai tudung berwarna hitam memeluk seorang wanita. Lukisan yang menyentuh hati itu telah disiapkan baru-baru ini di sebuah silo dekat Brunswick, Melbourne.

FOTO: Dailymail

FOTO: Dailymail

Walaupun lukisan itu sempat menjadi kontroversi di Australia, namun rata-rata berpendapat bahawa lukisan itu sangat signifikan bagi menyampaikan mesej keamanan tak mengenal budaya dan agama.

Terdahulu, imej Perdana Menteri New Zealand ini pernah dipaparkan di bangunan pencakar langit tertinggi dunia seperti di Burj Khalifa, Dubai.

BACA: Seminggu mengenang serangan Christchurch : Faizal Tahir anggap ini suatu ‘panggilan’

Peristiwa pembunuhan ngeri yang berlaku tahun lalu adalah detik terburuk yang tidak seharusnya berulang lagi di masa mendatang. Semoga mural Ardern ini akan selalu menjadi peringatan kepada masyarakat dunia untuk selalu berkasih-sayang tanpa mengira latarbelakang dan agama.

Sumber: Dailymail

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my