Kolaborasi

Rambut rontok, mengerbang? cepat baca ini bagi elak diejek Mak Lampir

Oleh  | 

SIAPA yang tidak suka mempunyai rambut yang indah tersisir rapi. Pasti memberikan keyakinan yang tinggi untuk menghadapi hari-hari. Namun, jika rambut kamu tiba-tiba menjadi kasar dan tidak bermaya seperti Mak Lampir, itu tandanya ada yang tidak kena dengan rutin penjagaan rambut kamu.

Kesannya, rambut kamu mungkin gugur dan mengotori lantai rumah. Siapa yang selesa jika rambut gugur ada di merata-rata seperti di sinki dan bilik mandi, kan?

Tapi semua itu boleh diubah hanya dengan beberapa penyelesaian. Jom kita lihat apa nak buat untuk kembali mendapatkan rambut yang sihat.

 Perhatikan cara membilas

Mungkin kamu tak pernah terfikir bahwa membilas rambut adalah penting sama seperti rutin kamu syampu dan meletakkan perapi pada rambut. Gunakan air yang sejuk kerana ia membantu mengendapkan kutikel rambut dan memerangkap protein pada rambut.

Cara sikat rambut

via GIPHY

Ha! Cara kamu sikat rambut pun sangat memberikan kesan. Cara yang betul ialah dengan menyikat dari hujung ke akar. Jika rambut kamu jenis yang lembut, gunakanlah sikat jenis kayu. Elakkan menyentuh rambut kamu dengan kerap kerana ia berpotensi untuk memintahkan kotoran dari tangan ke rambut kamu.

Alat pengering?

via GIPHY

Kalau kamu nak tahu, alat pengering dengan haba yang berlebihan juga boeh merosakkan rambut. Maka setiap kali kamu melakukan ini, adalah penting untuk melindungi rambut kamu dengan krim pelindung haba.

Kalau terlalu sibuk sehingga kamu tidak mempunyai masa merawat rambut kamu, jangan risau, pergi sahaja ke website Superdeal untuk merawat rambut dengan harga murah.

FOTO: Website Superdeals

Jangan cakap kakak tak payung!

 

Sumber : Sunsilk

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my