D-Life

Siapa buat benda ni waktu pagi confirm kurus!

Oleh  | 

Rahsia kini terbongkar, rupanya kalau korang buat benda ini setiap pagi. Berat badan korang boleh turun, geng! Kunci nak kurus rupa-rupanya adalah dengan mengetahui berapakah kalori yang korang perlukan.

Tak payah pening-pening sangat, geng. Rupanya hanya dengan melakukan beberapa perkara kecil kita pun boleh turunkan berat badan. Ha, benda tersebut termasuklah rutin harian setiap kali bangun kali.

Ha, jadi berikut adalah beberapa benda yang korang kena buat di setiap pagi untuk kurangkan berat badan.

Minum air putih banyak-banyak

Minum air putih setiap pagi boleh membantu menurunkan berat badan tau. Ini kerana air mempercepatkan pembakara kalori oleh tubuh kurang daripada 60 ninit. Selain itu, air juga boleh kurangkan rasa lapar. Jadi, tak payahlah kita nak makan snack yang tak sihat.

via GIPHY

Lihat cahaya matahari

Bila bangun pagi, pastikan korang buka jendela agar cahaya matahari boleh masuk ke dalam rumah korang. Rupanya benda macam ini pun boleh kuruskan badan. Senang sangat! Ia juga boleh memberikan vitamin D. Tapi jangan lama sangat, 10-15 minit ok la.

Makan sumber protein

Makan protein boleh menurunkan kadar hormon ghrelin yang selalu membuat tubuh kita rasa lapar dan sesuai untuk makan. Antara contoh makanan termasuklah telur, yogurt Yunani, dan  kacang.

via GIPHY

Ha, bolehlah mulakan pagi korang dengan tiga benda ini dahulu untuk memastikan korang mendapat badan yang langsing. Tapi petang-petang nanti jangan lupa bersenam juga ya!

 

Sumber: SehatQ

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my