Serious?!

Vaksin percubaan COVID-19 dicipta, wanita ini sukarelawan pertama disuntik

Oleh  | 

PARA saintis sedang bertungkus lumus mencari, mencuba dan mengkaji pelbagai jenis kajian akan coronavirus  dan buat kali pertama vaksin percubaan coronabirus berjaya dicipta dan buat pertama kali di dunia ia dikajikan kepada sukarelawan wanita.

Sukarelawan tersebut bernama Jennifer Haller yang berusia 43 tahun merupakan seorang sukarelawan sihat mencuba vaksin Vaksin yang dinamakan mRNA-1273 pada Kaiser Permanente Washington Research Insitute di Seattle.

via GIPHY

Jennifer Haller berkata “Kami semua merasakan tidak dapat melakukan apa-apa dan ini merupakan satu peluang yang menakjubkan.”

Mengikut sumber, Jennifer turut serta bersama dua lagi peserta yang menerima  dos suntikan percubaan tersebut dan akan berada di bawah pemerhatian dalam masa sebulan.

Selepas meninggalkan bilik tersebut Jennifer menyatakan “feeling great”. Selain dari itu, 45 sukarelawan menyertai kajian tersebut bagi  membuktikan vaksin tersebut berkesan dan selamat digunakan.

Pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan Dr. Anthony Fauci, menyatakan dalam kajian baru tersebut dilancarkan dalam jangka masa yang cepat dan ia adalah merupakan langkah pertama yang penting dalam mencapai kejayaan dalam misi ini.

via GIPHY

Walaubagaimanapun, jika percubaan pertama ini berjaya, vaksin tersebut tidak boleh di sebarkan untuk kegunaan dalam masa 12 atau 18 bulan. Hal ini kerana, vaksin tersebut datang daripada penyakit berjangkit dan telah menjangkit sebanyak 164,000 individu dalam 149 negara.

Sumber:NYpost

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my