D-Life

Wow! Banyaknya khasiat bawang putih untuk perempuan

Oleh  | 

HELLO semua! Korang pernah tak guna remedy dekat rumah je untuk rawat kulit? Sebenarnya banyak je bahan-bahan semula jadi yang korang boleh guna untuk rawat masalah kulit. Tak payah susah-susah untuk beli krim mahal untuk rawat masalah kulit tu, pakai bawang putih je!

Bila sis mentioned masalah kulit, bukan setakat pimples je boleh rawat. In fact, penyakit kulit pun boleh tau! Nah sis belanja dekat korang 5 kelebihan dan khasiat bawang putih dalam merawat masalah kulit.

Merawat jerawat 

Bawang putih mempunyai kebolehan untuk merawat jerawat bukan setakat dimuka je. In fact, jerawat di anggota badan yang lain pun korang boleh guna bawang putih ni. All you have to do is, potong sedikit bawang putih, rendam dalam beberapa minit. Kemudian korang leave it overnight dan esok basuh je. Avoid picit sis!

Mengurangkan berat badan

Untuk korang yang tengah diet tu, rajin-rajin lah makan bawang putih ye. This is because, bawang putih boleh kurangkan pengambilan insulin dalam badan dan tekanan darah. So dalam pada masa yang sama, bawang putih ni boleh menghentikan kenaikkan berat badan.

Bengkak? Tak ada masalah!

Korang tau tak bawang putih mempunyai anti-biotik yang boleh membantu membunuh bakteria dan mengurangkan bengkak. Korang potong dan letakkan sikit dekat kawasan bengkak. Repeat selalu kalau nak cepat baik!

Merawat Masalah Gigi

Dalam bawang putih ada sejenis jus yang membuatkan ia istimewa. Allicin merupakan jus yang keluar apabila bawang putih tu dipotong dan ia bertindak sebagai pain killer semula jadi. Kalau korang ada masalah gigi, korang boleh try letak hirisan bawang putih untuk kurangkan sakit pada gigi tu.

Alright girls, tu baru 5 sis kongsikan dekat korang khasiat bawang putih ni. Actually, banyak lagi khasiat-khasiat yang ada dan it is major help untuk kesihatan luar dan dalaman wanita juga!

 

Sumber: bidadari.my

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dhia.com.my